Ομιλία για την έναρξη του κατηχητικού έτους,

Αγαπητοί γονείς και παιδιά,


Με την χάρη του Θεού σας καλωσορίζω σήμερα, στην έναρξη των κατηχητικών μας συνάξεων για το νέο Εκκλησιαστικό έτος. Ιδιαίτερα του γονείς, ευχαριστούμε που δεχτήκατε την πρόσκληση μας και αφήσατε κατά μέρους τις δουλειές σας, τις υποχρεώσεις σας για να παρευρεθείτε σήμερα μαζί μας.

Κάθε χρόνο με την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους βάζουμε ένα σκοπό και ένα θέμα για να κουβεντιάσουμε με τους μικρούς μας φίλους. Φέτος το κύριο θέμα μας θα είναι: «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή».

Υπάρχει μόνο ένα μέσο για ν' ανακαλύψουμε την αληθινή φύση του Χριστιανισμού. Πρέπει ν' ανοίξουμε το βήμα σ' αυτό το μονοπάτι, να συντονιστούμε σ' αυτόν τον τρόπο ζωής και να γίνουμε ένα με την αληθινή πηγή ζωής, των Κύριο μας.

Όσο παραμένουμε απ’ έξω, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σωστά. Βέβαια είναι ανάγκη να μας δοθούν οδηγίες πριν ξεκινήσουμε· είναι ανάγκη, να μας πουν ποιους δείκτες ν' αναζητήσουμε, για να μπούμε στο σωστό δρόμο της σωτηρίας μας.

Πράγματι, χωρίς καθοδήγηση από άλλους είναι σχεδόν αδύνατο ν' αρχίσουμε το ταξίδι. Τις οδηγίες αυτές για τους γονείς και τους έφηβους τις δίνει πάντοτε ο πνευματικός σύμφωνα πάντα με την Αγία Γραφή. Στα μικρά παιδιά τις δίνουν οι γονείς κατά πρώτο λόγο και μετά εμείς εδώ στα κατηχητικά αντλώντας παραδείγματα από την ζωή του Χριστού.

Η κατήχηση της Εκκλησίας είναι βασική ευθύνη όλων μας, όλοι όσοι βαπτιστήκαμε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, καλούμεθα να διδάξουμε το Χριστό στα παιδιά μας, στους συζύγους μας, στους ανθρώπους που νοιαζόμαστε και πραγματικά αγαπάμε.

Στην κατήχηση των ανθρώπων έχει και η Εκκλησία ύψιστο και σημαντικό ρόλο. Οφείλει να μας διδάσκει το Χριστό, να μας κάνει να τον ερωτευτούμε και να τον εμπιστευτούμε. Να μας διδάξει την μετάνοια, την αγάπη, την ταπείνωση, να μας μπολιάσει με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας για να μπορέσουμε να αναστηθούμε μαζί Του.

Όσο και εάν είναι σκληρό να το παραδεχθούμε σήμερα δεν γνωρίζουμε το Χριστό, δεν μελετούμε την Αγία Γραφή, δεν ερχόμαστε να μεταλάβουμε το Σώμα και το Αίμα Του.

Ακούμε συχνά πολλές δικαιολογίες, πρόχειρε, φθηνές και ανώριμες. «Φταίει ἡ ἀρχαία γλώσσα, φταίει τὸ ὡράριο τῶν ἀκολουθιῶν» καὶ ἄλλες.

Στ΄ αλήθεια όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι φταίει η αδιαφορία μας απέναντι στην Πίστη μας. Την έχουμε δεδομένη και δεν ενδιαφερόμαστε γι’ αυτήν. Νομίζουμε ότι την ξέρουμε αλλά τίποτα δεν ξέρουμε.

Εμείς στα κατηχητικά, ιερέας, κατηχητές, επιτροπή, αλλά προπάντων εσείς οι γονείς πρέπει να καταλάβουμε ότι έφτασε η ώρα να οικοδομήσει μέσα μας η εικόνα του Χριστού. Μέσα στην αθώα ψυχή των παιδιών μας πρέπει να βάλουμε το Χριστό για να μαλακώσει η ψυχή τους και να θωρακισθεί πνευματικά από την σκληρότητα που βιώνουν και που θα βιώσουν αύριο που θα βγουν μόνα τους στο δρόμο, εκεί όπου κυκλοφορούν λύκοι που θέλουν να τους ρίξουν στα ναρκωτικά, στο τζόγο και γενικά στα δίκτυα της αμαρτίας.

Κατά τη νέα κατηχητική περίοδο που αρχίζει προσπαθούμε να οργανωθούμε με τον καλύτερο τρόπο για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά ένα όμορφο και υγιές περιβάλλον.

Πρωταρχικός στόχος της Επιτροπής Κατηχητικών ήταν και είναι να αποκτήσουν τα παιδιά το δικό τους χώρο όπου θα μπορούν να παίζουν, να διαβάζουν και να περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο τους χρόνο.

Είναι δύσκολο βέβαια να επιτευχθεί αυτό με τα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε αλλά είμαστε βέβαιοι εάν όλοι μαζί το θελήσουμε τότε ο Κύριος μας θα μας βοηθήσει.

Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη, μιας και παντού οι εξαρτισιογόνες ουσίες, ο τζόγος και άλλα κακά παραμονεύουν σε κάθε γωνιά περιμένοντας να αρπάξει μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει στα πλοκάμια του.

Εμείς είμαστε εδώ, καταναλώνουμε το χρόνο μας για τα παιδιά, αλλά σας θέλουμε δίπλα μας στο δύσκολο έργο που επιτελούμε. Θέλουμε την βοήθεια σας για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια και να νοιώσουμε υπερηφάνεια.

Θα τους μιλήσουμε για την αγάπη, την ταπείνωση, το σεβασμό προς τους γονείς και τους γύρω μας, θα μιλήσουν με ειδικούς για τα ναρκωτικά, θα επισκεφτούμε νοσοκομεία, ιδρύματα. Πολλά είναι αυτά που θέλουμε να οργανώσουμε φέτος αλλά χρειαζόμαστε την συμπαράσταση σας στο δύσκολο αυτό αγώνα μας.

Δεν μπορούμε να τους μιλούμε για σεβασμό αν δεν τα σεβαστούμε και αυτά. Δεν μπορούμε να τους μιλήσουμε για αγάπη αν δεν τα αγαπήσουμε πραγματικά. Δεν μπορούμε να τους μιλήσουμε για τον Χριστό αν δεν τον γνωρίσουμε και εμείς πρώτοι.

Μην ξεχνάτε, είναι ευθύνη όλων μας να φέρουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα κοντά στο Θεό. Με διάκριση, υπομονή και προσευχή πρέπει να τους μεταφέρουμε κάθε πνευματικό λόγο τον οποίο ακούμε. Ας χλευαστούμε, ας κατηγορηθούμε, οφείλουμε να προσπαθήσουμε και να αγωνιστούμε γιατί ήμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Διάβαζα τελευταίος για τον Άγιο Νεομάρτυρα Ευγένιος Ροντιόνωφ που τον αποκεφάλισαν οι Τσετένοι αντάρτες στις 23 Μαίου 1996 αφού πρώτα τον βασάνισαν γιατί αρνήθηκε να βγάλει το σταυρό από το λαιμό του και να ασπαστεί το μουσουλμανισμό.

Βλέπετε Άγιοι υπάρχουν και στις μέρες μας και δεν ήταν μόνο στα παλιά χρόνια. Για να γίνει κάποιος άγιος πρέπει να αγαπά το Χριστό και να είναι έτοιμος όπου και αν βρίσκεται να μιλά για Αυτόν.

Έτσι και εμείς δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να μιλούμε στα παιδιά μας, στους συζύγους μας αλλά και στους συνανθρώπους μας για το Χριστό μας.

Ο Χριστός είναι αγάπη και με αγάπη πρέπει να τον προσφέρουμε στους γύρω μας. Ο Χριστός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» .

Επίσης η φετινή χρονιά, θα είναι αφιερωμένη στο Μικρό Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας μας. Έτσι, σε κάθε συνάντηση θα δίνεται στα παιδιά μέρη του Παρακλητικού Κανόνος ενώ οι Κατηχητές θα επιμελούνται στην εκμάθησή τους. Στόχος να έρθουν τα παιδιά μας σε επαφή με το βυζαντινό μέλος, να μάθουν την Παράκληση και να γνωρίσουν ότι η Παναγία μας θα είναι Σκέπη και Προστασία τους σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής τους.

Φυσικά, δεν θα απουσιάζει και η διασκέδαση αφού η ώρα του Κατηχητικού θα συμπληρώνεται πάντοτε με ομαδικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές που στόχο τους έχουν να καλλιεργήσουν την φαντασία, την ομαδικότητα, τη συνεργασία, τη σωστή φιλία, μεταξύ των παιδιών. Με διάφορες εκδηλώσεις σε επίκαιρα θέματα, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στις γιορτές της Ορθοδοξίας μας και της πατρίδας μας της οποίες τις έχουμε παραμελήσει.

Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας, καλή Δύναμη στο δύσκολο μας αγώνα. Εύχομαι ο Χριστός μας, να φωτίσει τις καρδιές μας, να ανοίξει τα μάτια μας και να βάλει μέσα μας τον φόβο των εντολών Του ώστε να νικήσουμε τις κακές μας επιθυμίες και να ζήσουμε μια πνευματική ζωή σύμφωνα με το δικό Του θέλημα.

Καλή και Ευλογημένη Κατηχητική Χρονιά.

Αμήν


Δημοφιλείς αναρτήσεις