Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί τον γέροντα Εφραίμ.


Είμαστε όλοι μάρτυρες του θρίλερ των ημερών. Ο γέροντας Εφραίρ να καταδιώκεται μέχρι και το κελί της μετανοίας του για να συλληφθεί. Η σημερινή δικαιοσύνη τον βρίσκει τόσο επικίνδυνο για  να βρίσκεται έξω από τη φυλακή μην τυχόν και επαναλάβει τα «εγκλήματά» του. Μα ο κίνδυνος από το γέροντα Εφραίμ δεν εξαλείφεται με το να φυλακιστεί. Ούτε με το να εξαφανιστεί σωματικώς. Αυτά τα δοκίμασαν και άλλοι και στο τέλος κατάλαβαν το λάθος τους. Για να τον καταστρέψεις πρέπει να τον πείσεις να αλλάξει πίστη. Μόνον αυτό θα του αφαιρέσει την δύναμη. Όσο κρατά τον Χριστό ζωντανό μέσα του θα εξοργίζεται κάθε εχθρός του Αγίου Πνεύματος. Ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος λέγει ότι «εκεί που υπάρχουν καρποί του Αγίου Πνεύματος, εκεί μαζεύονται και οι πειρασμοί». Ο άνθρωπος αυτός από την παιδική ηλικία αφιερώθηκε στην Αγιοπνευματική άσκηση. Όσοι τον ξέρουν γνωρίζουν τη Χάρη που έχει η ψυχή και το σώμα του. Ένα σώμα που και ορώμενον μόνον μαρτυρεί το Πνεύμα που ενοικεί μέσα του. Αν μπορούν να σταματήσουν το Άγιο Πνεύμα που κατοικεί μέσα του τότε μπορούν να τον βλάψουν. Αλλιώς όσο τον πολεμούν του κάνουν «δωρεάν διαφήμιση». Είναι η ίδια τακτική που χρησιμοποιούσαν πάντοτε οι Ιουδαίοι, που δεν πίστεψαν στο Χριστό. Πολέμησαν τον Χριστό από την σύλληψή του μέχρι και τώρα. Τι κατάφεραν με τον πόλεμο; Αυξήθηκαν οι Χριστιανοί και απλώθηκαν μέχρι τα πέρατα της οικουμένης. Γέμισαν τους ναούς με Αγίους μάρτυρες και ομολογητές που όσο πολεμούνταν τόσο πλήθυναν. Στην περίπτωση του Εφραίμ ισχύει ακριβώς αυτό. Τρία χρόνια τώρα έχει ζαλιστεί ο κόσμος να ακούει για το «σκάνδαλο Βατοπεδίου». Κανείς δεν κατάλαβε ποιο είναι το σκάνδαλο. Σε σημείο που μιλούν τώρα για «το σκάνδαλο του μη σκανδάλου», που χάλασε τον κόσμο. Μπορείς κανείς να σκεφτεί ποιος είναι αυτός που θέλει να φυλακίσει τον ηγούμενο της μεγαλύτερης μονής του Αγίου Όρους και της ορθοδοξίας την παραμονή των Χριστουγέννων. Ακόμη και ο πράος και προσεκτικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αναρωτιέται «μας βάζει σε υποψίες η μέρα της συλλήψεως…» Μήπως αυτοί που το κάνουν δοκιμάζουν την δύναμη της σημερινής εκκλησία; Μήπως κάνουν επίδειξη δυνάμεως; Μήπως απειλούν να φυλακίσουν και τους άλλους που τον υποστηρίζουν; Μήπως δοκιμάζουν να δουν ποιοι είναι ξύπνιοι ακόμη από τον πνευματικό λείθαργο; Θα φανεί! Πάντως όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, ακόμη και αδιάφοροι για τον Θεό άρχισαν να προβληματίζονται. Αυτές τις μέρες που παίρνουν χάρη οι εγκληματίες ο γέροντας Εφραίμ είναι αυτός που πρέπει να πιαστεί;
Λίγο μυαλό να έχει κάποιος και οδηγείται σε συμπεράσματα που τρομάζουν. Ποιοι διοικούν σήμερα τον χώρο που έθρεψε εκατομμύρια μάρτυρες, ήρωες, ομολογητές και φιλοσόφους; Πόσο υπηρετείτε τη δικαιοσύνη όταν θέλετε να συλλάβετε έναν που οι 120 μοναχοί του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για αυτό γνωρίζοντας τον καλύτερα από όλους;

 Πόσο ένοχος εγκλημάτων μπορεί να είναι αυτός που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, ο Μητροπολίτης  υπερασπίζονται; Πόσο ένοχος είναι αυτός που καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, εξίστανται και θλίβονται για τον πόλεμο που υφίσταται η εκκλησία; Ο Σταύρος Τσακυράκης, αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών λέει χαρακτηριστικά ότι είναι ατόπημα η προφυλάκιση του γέροντα Εφραίμ. Πόσο δίκαιο μπορεί να έχουν αυτοί που κάνουν όλους τους ιερωμένους να αισθανθούν ανασφάλεια και να διαμαρτύρονται με το στόμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυριωτικής κ. Νικόλαο «… μήπως εγώ θα είμαι ο επόμενος;» (εκπομπή του ΣΚΑΙ) Πόσο δίκαιη είναι η απόφαση όταν μένουν έξω από τη φυλακή γνωστοί καταχραστές και ασύστολοι παραβάτες του νόμου. (Όποιος έχει απορία μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του ελληνικού σταθμού ΣΚΑΙ και να δει τα ονόματα.)
Άρα αγαπητοί μου αναγνώστες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σιωπηρό πόλεμο που κηρύχθηκε εναντίον της ορθόδοξης πίστης που πιάνει όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς. Θα πει κάποιος, γιατί να πολεμούν τους ορθόδοξους αυτοί που είναι και οι ίδιοι ορθόδοξοι… Δυστυχώς τα πράγματα αν τα δεις ορθολογικά, θα διαπιστώσεις ότι αυτοί που το κάνουν δεν είναι ορθόδοξοι. Αν απορείτε για αυτά μπορείτε να το διερευνήσετε. Ευτυχώς σήμερα οι πληροφορίες διαρρέουν. Ας ρωτήσει κάποιος αυτούς που πολεμούν το γέροντα Εφραίμ που πιστεύουν. Τότε θα καταλάβουν.
Όταν συνειδητοποιήσεις όλα αυτά και άλλα που δεν χωρούν στις γραμμές αυτές τότε καταλαβαίνεις γιατί κυνηγούν το γέροντα Εφραίμ εδώ και τώρα. Αν σιωπήσει ο ηγούμενος της μεγαλύτερης μονής του Αγίου Όρους, ποιος θα τολμήσει να μιλήσει. Άστραψε και βρόντηξε στο Άγιον Όρος και ειδικά στη Μονή Βατοπεδίου. Ας αστράψει και στο νου μας λίγη από τη χάρη που αντανακλάται στην καρδιά του γέροντα Εφραίμ.
                                                         π. Χριστόδουλος Παπαϊωάννου
                                                            Θεολόγος-Εκπαιδευτικός

Ἡ αἰωνιότητα