5 χρόνια μετά ..... Γέροντας Αρσένιος Μαχαιριώτης

Μνήμη Γέροντος Αρσενίου

Ηγουμένου Ι.Μ.Μαχαιρά +11/9/2004

Ήδη έχουν περάσει 5 χρόνια από την αιφνίδιο εκείνη ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2004, που ο μακαριστός γέροντας Αρσένιος πορεύθηκε εις τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό που τόσο πολύ αγάπησε και διακόνησε.

Ο γέροντας Αρσένιος πάντοτε είχε μια ιδιαίτερη έγνοια για τα Εκκλησιαστικά θέματα, για τον απλό χριστιανό, για το μοναχισμό και ιδιαίτερη αγάπη στους νέους.

Η αγάπη του προς την Υπεραγία Θεοτόκο ήταν διάχυτη στο πρόσωπο του κάθε φορά που μίλαγε γι’ Αυτήν.

Ο γέροντας Αρσένιος γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1969. Το 1986 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας και ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα φοίτησε και στο Ωδείο Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Μετά το πέρας των Θεολογικών και μουσικών του σπουδών, το 1990, μετέβη στην Μεγάλη Βρετανία για εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας. Το επόμενο έτος παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα Συστηματικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1991 χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια μετέβη στο Άγιο Όρος όπου υπηρέτησε δίπλα στο Πανιερώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Αθανάσιο ο οποίος τότε ήταν στο Πρωτάτο της Ιεράς Κοινότητας.

Το 1992 ήλθε στην Κύπρο μαζί με το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α’, και επάνδρωσαν την Ιερά Μονή των Ιερέων στην Πάφο. Το 1993 η μοναχική αδελφότητα του σημερινού Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου επανδρώνει την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά και το 1996 χειροτονείται πρεσβύτερος και εκλέγετε μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής. Το 1999 εκλέχθηκε Ηγούμενος της Μονής και προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη.

Ο γέροντας Αρσένιος είχε μεγάλη αγάπη και σεβασμό προς τις σλαβικές εκκλησίες γι’ αυτό και μερίμνησε για την ίδρυση ταμείου για την ενίσχυση των Εκκλησιών αυτών. Με αγάπη και ευφυΐα εργάστηκε για την ανοικοδόμηση και ομαλή λειτουργία της Μονής και της «Αγίας Σκέπης», του Ιδρύματος της Μονής, που προσφέρει την πνευματική και ψυχολογική στήριξη σε άτομα εθισμένα στα ναρκωτικά.

Πολλά είναι αυτά που προσέφερε στην Εκκλησία της Κύπρου ο μακαριστός γέροντας γι’ αυτό και η Σύνοδος του ανέθεσε να είναι υπεύθυνος για την συμμετοχή της Εκκλησίας της Κύπρου σε Θέματα Ευρώπης.

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος του ζήτησε να τον συνοδεύσει στην πρώτη του επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Κατά τη μετάβασή τους εκεί, συνέβη και το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, κατά το οποίο το ελικόπτερο που μετέφερε όλη τη συνοδεία το Πατριάρχη κατέπεσε στη θάλασσα του Αγίου Όρους.

Ώρες ατελείωτες μπορεί να μιλά κανείς για την προσφορά και την αγάπη του Πάτερ Αρσενίου προς τον απλό κόσμο, για το λαμπερό του πρόσωπο που σκορπούσε αγαλλίαση σε κάθε καρδιά. Σαν αγαπητός αδελφός και γερό στήριγμα στη ζωή, πλησίαζε τους ανθρώπους, τους έκανε να αισθάνονται ξεχωριστοί γι’ αυτόν και τους ελκούσε στην προσευχή και στην εν Χριστώ αγάπη

Γέροντα Αρσένιε, σε ασπάζομαι, με μετάνοια και ειλικρίνεια αιτούμαι τις μαρτυρικές σου ευχές για να μπορέσω και εγώ να ακολουθήσω το δρόμο που μας δίδαξες. Το δρόμο της υπακοής, της αγάπης και της προσευχής.

Την ευχή σου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις