Συγκρούσεις και οριοθέτηση


Τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν πως έχουν τον έλεγχο και την ελευθερία των αποφάσεων για τον εαυτό τους. Δεν θέλουν να είναι συνεχώς τα αβοήθητα, απόλυτα εξαρτημένα από τους γονείς τους πλάσματα, αλλά να τους παρέχεται η δυνατότητα να εξασκούν την ελεύθερη θέληση τους, ν’ αποφασίζουν και να παίρνουν πρωτοβουλία στη ζωή τους. Αν δεν αποκτήσουν αυτή την τόσο σημαντική πλευρά της ανθρώπινης συμπεριφοράς κοντά σ’ εμάς, από πού θα τη μάθουν;
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά έρχονται στη ζωή σαν αβοήθητα κι εντελώς εξαρτημένα πλάσματα. Αλλά ανατροφή και διαπαιδαγώγηση, όπως ο Θεός το εννοεί, σημαίνει να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει να σκέφτεται μόνο του, ν’ αποφασίζει σωστά και να έχει κυριότητα σ’ όλες τις περιοχές της ζωής του μέσα στο περιβάλλον που θα ζει. Αυτό συμπεριλαμβάνει κάθε απόφαση, από το τι θα φορέσει μέχρι ποιο μάθημα επιλογής θα διαλέξει. Αν του επιτρέπουμε ένα χώρο αποφάσεων, ανάλογο με την ηλικία του, αυτό θα του δώσει ένα αίσθημα ελέγχου και σιγουριάς.

Πολλοί καλοπροαίρετοι, αλλά ανήσυχοι και υπερπροστατευτικοί γονείς, προσπαθούν να προλάβουν τα παιδιά τους από κάθε απόφαση που θα μπορούσε να έχει κάποια οδυνηρή συνέπεια γι΄ αυτά. Προσπαθούν να τα προστατεύσουν ακόμη και από το να γρατσουνίσουν το γόνατο τους. Το σύνθημα τους είναι: «Άσε ν’ αποφασίσω εγώ για σένα!» Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ν’ ατροφούν τα παιδιά τους σε μια πολύ σημαντική πλευρά, σύμφωνα με την εικόνα και ομοίωση του Θεού ανθρώπινου χαρακτήρα: στην ικανότητα του να διεκδικούν και να μπορούν να αποφασίζουν αλλαγές στη ζωή τους. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι η ζωή τους, αν και βρίσκεται κάτω από τη γεμάτη αγάπη κυριαρχία του Θεού, εξαρτάται απ’ αυτά ως προς τη μορφή που θα πάρει και ως προς τη διαχείρισή της. Αυτό θα τα βοηθήσει να σταθμίζουν τις δυνατότητες τους, αντί να τις παραμελούν και να τις παρακάμπτουν. Θα μάθουν ακόμη να υπολογίζουν εκ των προτέρων τις συνέπειες των αποφάσεων τους, αντί να δυσανασχετούν εκ των υστέρων για τις επιλογές τους.
«Όρια Ζωής»
Εκδόσεις «Η ΕΛΑΦΟΣ»

Δημοφιλείς αναρτήσεις