Δώρα για τους νεκρούς. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευέλθων Χαραλάμπους


Η ελεημοσύνη πού προσφέρουμε είναι σημαντικό δώρο για τη ψυχή των κεκοιμημένων μας. Ιδιαίτερα όταν προσφέρουμε από αυτά πού με τον κόπο τους εργάστηκαν και κέρδισαν κατά την επίγεια ζωή τους.
Κάθε τι πού προσφέρουμε γι’ αυτούς σε άπορους αδελφούς μας πιστώνεται στο δικό τους λογαριασμό στην τράπεζα του ουρανού.
Σημαντικά για τους κεκοιμημένους μας είναι το πρόσφορο, το κρασί, το λάδι, το κερί και το θυμίαμα. Επειδή αυτά προσφέρονται για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, με αυτά εξιλεώνονται οι ψυχές.
Γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε συχνά πρόσφορο για τους νεκρούς μας και να το μεταφέρουμε στην εκκλησία για τη Θεία Λειτουργία. Μια ευσεβής γυναίκα συνήθιζε να ετοιμάζει κάθε εβδομάδα ένα πρόσφορο για τον πεθαμένο πενθερό της.

Ο σύζυγός της, πού δεν πίστευε και πολύ σ’ αυτά τα πράγματα, μία μέρα πού σχόλασε από τη δουλειά, είδε το ζεστό πρόσφορο και πεινασμένος καθώς ήταν το έφαγε.
Το βράδυ είδε παράξενο όνειρο. Σ’ ένα τόπο είδε πολλούς ανθρώπους να κάθονται να τρώνε και να χαίρονται. Σε μια άκρη είδε το μακαρίτη τον πατέρα του πολύ στενοχωρεμένο. «Γιατί δεν τρως κι εσύ πατέρα με τους άλλους;» Τον ρώτησε. Κι αυτός του απάντησε «Τί να φάω παιδί μου, πού το φαγητό μου μού το έφαγες εσύ;»


Πηγή: Εις μνημόσυνον αιώνιον και άνάμνησιν – Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευέλθων Χαραλάμπους – Ο χαρισματικός και αναστάσιμος καλός ποιμένας και Σαμαρείτης της Εκκλησίας του Χριστού, § Αντιπροσωπευτικά κείμενα πατρός Ευέλθωντος, Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2011

Δημοφιλείς αναρτήσεις