Ο φιλάγιος μακαριστός Γέροντας Αρσένιος Μαχαιριώτης



Ο μακαριστός π. Αρσένιος Μαχαιριώτης κατά κόσμον Νικόλαος Πάτσαλος γεννήθηκε το 1969. Το 1986 μετέβηκε στην Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Θεολογία. Από νεαρής ηλικίας είχε πολλή αγάπη Θεού την οποία στην μετέπειτα ζωή του την αύξησε ακόμα περισσότερο. Είχε αγάπη για τον μοναχισμό και βίωσε την ιδιαίτερη αυτή κλήση και έλξη από τον Θεό. Επισκεπτόταν το Άγιον Όρος και ειδικά την Νέα Σκήτη και την Μονή Βατοπαιδίου και συνδέθηκε με τον μακαριστό Γέροντά μας Ιωσήφ. Έτσι και εμεις τον γνωρίσαμε προσωπικά από την Νέα Σκήτη όταν ήταν φοιτητής. Θυμόμαστε ότι άκουγε με πολύ πόθο τους λόγους του Γέροντός μας Ιωσήφ.
Συνδέθηκε και έγινε πνευματικό τέκνο τού νυν Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου. Στο κονάκι μας στις Καρυές με την ευλογία της Μονής μας έλαβε ρασοευχή και έγινε μοναχός από τον τότε Πρώτο του Αγίου Όρους και νυν Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο. Το 1992 με ευλογία του Γέροντός μας Ιωσήφ και μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄, μαζί με τον π. Αθανάσιο, τον π. Ισαάκ και τον π. Νικόλαο μετέβησαν στην Μονή των Ιερέων στην Πάφο. Την επόμενη χρονιά, το 1993, επάνδρωσαν την Ιερά Μονή Μαχαιρά την οποία και μετέτρεψαν σε κοινόβιο.
Ο π. Αρσένιος είχε καθαρή ζωή, είχε καθαρότητα καρδίας. Αγαπούσε τους αγίους, ήταν φίλος με τους αγίους και προσπαθούσε να μιμηθεί τον βίο τους. Ήταν φιλακόλουθος, αγαπούσε την θεία Λατρεία, αλλά είχε και ασκητικό φρόνημα. Στο Άγιον Όρος αν και έμεινε για λίγο διάστημα, έλαβε όμως το ακραιφνές αγιορείτικο πνεύμα. Ήταν αφοσιωμένος στις υποθήκες και στην γραμμή του μακαρίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, του πνευματικού γενάρχου της συνοδείας μας. Στην Κύπρο δέχθηκε την χάρη της ιερωσύνης. Ενώ το 1999, όταν κατά Θεού ευδοκία ο Ηγούμενος Μαχαιρά αρχιμ. Αθανάσιος προήχθη σε Μητροπολίτη Λεμεσού, ο π. Αρσένιος χωρίς ο ίδιος να το ζητήσει και να το επιδιώξει αλλά καθ’ υπακοήν έγινε ο νέος Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά.
Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, η Μονή Μαχαιρά επί των ημερών του σημείωσε σημαντική πνευματική προκοπή αλλά και η Αδελφότητα αυξήθηκε με την συνεχή προσέλευση νέων μοναχών στην Μονή, σε βαθμό μάλιστα που πατέρες του Μαχαιρά επάνδρωσαν το 2003 την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού.
Στις 11 του Σεπτέμβρη 2004, μεταβαίνοντας στο Άγιον Όρος συνοδεύοντας τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ΄, με σκοπό να παραστούν στην πανήγυρη της Τιμίας Ζώνης στην Μονή Βατοπαιδίου, το ελικόπτερο που τους μετέφερε κατέπεσε πλησίον των ακτών του Αγίου Όρους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό. Έτσι εκτός από μάρτυρας της συνειδήσεως ο π. Αρσένιος αξιώθηκε και του μαρτυρίου του αίματος. Η υπακοή του και η θυσία του αυτή τον ανέδειξαν ως πνευματικό θεμέλιο για την Μονή του. Κάθε πνευματικός άνθρωπος δοκιμάζεται μέσα από το καμίνι των θλίψεων και πειρασμών. Ο π. Αρσένιος έδωσε εφάπαξ εξετάσεις και τις πέρασε με άριστα μέσω αυτής της μαρτυρικής δοκιμασίας του. Έτσι ο ίδιος ως το θεσμικό όργανο, ο πνευματικός ηγέτης της Μονής του έγινε η αιτία να ριζώσει πνευματικά, να αποκτήσει γερά πνευματικά θεμέλια το μοναστικό καθίδρυμα της Παναγίας του Μαχαιρά.
Ο Γέροντάς μας Ιωσήφ Βατοπαιδινός, το 2005, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του πνευματικού του εγγόνου, τού αφιέρωσε το εκδοθέν υπό της Μονής μας βιβλίο του «Θείας Χάριτος Εμπειρίες...».
Ας έχουμε την  ευχή  του.


Ο Καθηγούμενος της Ιεράς και Σεβασμίας
Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου

αρχιμ. Εφραίμ

Δημοφιλείς αναρτήσεις