Σχέσεις αντρογύνου μέσα στο γάμο

Ερώτηση: Πώς και με ποιο τρόπο θα αποφεύγεται ή τεκνοποιία, εάν δεν είναι επιθυμητή; Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται από τούς πνευματικούς πατέρες το θέμα της αποφυγής της περαιτέρω παιδοποιίας με αντισυλληπτικές μεθόδους; Ποιά θέση παίρνει ή Εκκλησία για την αντισύλληψη;
Απάντηση: Με τούς υπάρχοντες τρόπους.

Ερώτηση: Μέσα στον τίμιο και ευλογημένο γάμο χάνεται ή παρθενία;
Απάντηση: Οι Πατέρες μιλούν για παρθενία των εγγάμων και για πορνεία μοναχών. Ή παρθενία έχει μία γενικότερη έννοια. Όταν κανείς είναι π.χ. θυμώδης, δεν έχει παρθενία (έστω και αν είναι σωματικά παρθένος).
Στον γάμο, δεν χάνεται ή παρθενία. Ό απ. Παύλος λέει: «Τίμιος ό γάμος και ή κοίτη αμίαντος».

Ερώτηση: Γιατί να θεωρείται αμάρτημα μία συζυγική ένωση, όταν δεν έχει σκοπό την παιδοποιία;
Απάντηση: Ό σκοπός του γάμου είναι ή Αγάπη. Ό ένας να απολαμβάνει τον άλλον, να γεύονται την σαρκική ένωση, μαζί με την ψυχική κοινωνία. Ή τεκνογονία είναι μετέπειτα. Είναι δικό των θέμα. Δεν θεωρείται αμάρτημα ή ένωσή των άνευ τεκνογονίας.
Ερώτηση: "Όταν ό πνευματικός μας μας συμβουλεύει αντίθετα από όσα μας είπατε εσείς, εμείς τί πρέπει να ακολουθήσουμε;
Απάντηση: Αυτό αντιστοιχεί στο ερώτημα: «Τί να κάνω, αν ό πνευματικός μου λέει να μη φάγω και να μη πιω νερό;». Αυτό λέει ό πνευματικός: «Μη φας και μη πιεις αίμα Χρίστου». Θα του πείτε: «Πάτερ, με συγχωρείτε, δεν μπορώ, ή ψυχή μου ζητάει κάτι άλλο. Με την ευχή σας, επιτρέψτε μου να καταφύγω σε άλλον πνευματικό. Δεν θα μπορέσω να το αντέξω αυτό». Δηλ., θα φύγετε από αυτόν τον πνευματικό. Δεν θα αποβλέπουμε στην σχέση με τον πνευματικό, αλλά στην πνευματική μας ωφέλεια.
Ερώτηση: Η πολυτεκνία είναι χάρισμα; Γιατί οι Αγιορείτες πνευματικοί να την επιβάλλουν;
Απάντηση: "Όχι να την επιβάλλουν. Κακώς. Είναι χάρισμα. Είναι δικό τους, όμως, θέμα. Ας το γεύονται εκείνοι ως χάρισμα. Το να το επιβάλλουν οι πνευματικοί, δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν υπάρχει στην 'Ορθοδοξία αυτό. 
Ερώτηση: Ποιες πράξεις θεωρούνται αμαρτία στην συνεύρεση;
Απάντηση: Είναι ποικίλο αυτό. 'Όταν αγαπάς τον άλλον άνθρωπο, εκφράζεσαι όπως το λέει ή καρδιά σου. Δεν είναι καλό, οι πνευματικοί, να εισερχόμεθα στην ιδιωτική ζωή των πιστών, και να λέμε «μη εκείνο ή εκείνο». "Άσε τον άνθρωπο να εκφραστή όπως το λέει ή καρδούλα του.
Απαντήσεις του π. Ιερεμία Φούντα σε θεολογικό σεμινάριο
Σχέσεις ανδρογύνου πριν και μετά τον γάμο - Μία ορθόδοξη προσέγγισις

Δαμασκηνού Μοναχού Αγιορείτου, - Μυριόβιβλος, 2007

Δημοφιλείς αναρτήσεις