Η πολλή τηλεόραση βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών

Τα παιδιά που περνούν περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχολογικών προβλημάτων ανεξαρτήτως των επιπέδων δραστηριότητάς τους, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Ρediatrics» έπειτα από παρακολούθηση 1.000 παιδιών ηλικίας 10 και 11 ετών.

tv.jpg

Τα παιδιά συμπλήρωναν επί μία εβδομάδα ερωτηματολόγια στα οποία ανέφεραν πόσες ώρες περνούσαν ημερησίως μπροστά από μια οθόνη. Παράλληλα απαντούσαν σε ερωτήσεις στις οποίες περιγραφόταν η ψυχολογική τους κατάσταση- συμπεριλαμβανομένων συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων. Καθ΄ όλο αυτό το διάστημα οι ερευνητές μετρούσαν επίσης με ένα επιταχυνσιόμετρο τη φυσική δραστηριότητα των μικρών εθελοντών.

Όπως προέκυψε οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρού ψυχολογικού προβλήματος ήταν περίπου 60% υψηλότερες σε όσα παιδιά περνούσαν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα είτε βλέποντας τηλεόραση είτε παίζοντας με τον υπολογιστή σε σύγκριση με συνομήλικά τους παιδιά που περνούσαν λιγότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη.

Μάλιστα τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε να ισχύουν ασχέτως του φύλου, της φάσης της εφηβείας στην οποία βρισκόταν το κάθε παιδί καθώς και του μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου του.



New York times

Δημοφιλείς αναρτήσεις