Συζήτηση για το Μυστήριο της Μετανοίας – Εξομολογήσεως με το Γέροντα Ιωσήφ

EP. 1: Μπορεί η απ’ ευθείας εξομολόγηση διά της προσευχής να αντικαταστήσει την εξομολόγηση μπροστά στον πνευματικό-ιερέα;

ΑΠ.: Όχι. Είναι καλό βέβαια στην προσευχή του ο Χριστιανός να ζητεί συγχώρεση από τον Θεό. Την άφεση όμως θα την πάρει στο Μυστήριο από το Θεό διά μέσου τού πνευνατικού ιερέα. Αυτό είναι κατά πάντα σύμφωνο με τους ιδρυτικούς λόγους του Μυστηρίου: «αν τινών αφήτε τας αμαρτίας αφίενται αυτοίς…» (Ιω. κ’ 23). Είναι ακόμη απαραίτητο και για ψυχολογικούς λόγους. Ο εξομολογούμενος ασκείται στην αρετή της ταπείνωσης. Ακόμη στο Μυστήριο παίρνει και τις κατάλληλες συμβουλές, με τις οποίες θα προσπαθήσει να διορθώσει τη ζωή του, και το σπουδαιότερο: ακούει από το στόμα του πνευματικού ότι συγχωρούνται οι αμαρτίες, πράγμα που τον ενισχύει στον αγώνα κατά της αμαρτίας.

ΕΡ.2: Ο ιερέας χρειάζεται εξομολόγο;

ΑΠ.: Μάλιστα. Διότι με την είσοδο του στην ιερωσύνη δεν έπαυσε να είναι άνθρωπος και να υπόκειται στην αμαρτία και γι’ αυτό έχει κι’ αυτός την ανάγκη της εξομολόγησης. Ακόμα ο ιερέας πρέπει να είναι πρότυπο στη ζωή και γι’ αυτό πρέπει πρώτος αυτός να δίδει το παράδειγμα.

ΕΡ.3: Πότε πρέπει να εξομολογούμαστε;

ΑΠ.: Ασφαλώς πολύ συχνά. Όπως συχνά αμαρτάνομε, συχνά πρέπει και να εξομολογούμαστε. Δεδομένου δε ότι δεν ξέρομε τη μέρα τού θανάτου μας, οφείλομε ανά πασα στιγμή να είμαστε έτοιμοι, με την εξομολόγηση, για να συναντήσουμε το φοβερό κριτήριο του Κυρίου.

ΕΡ.4: Ο Ιούδας πρόδωσε το Χριστό. Αργότερα μετάνοιωσε. Σώθηκε;

ΑΠ.: Όχι. Διότι δεν μετάνοιωσε, αλλά μεταμελήθηκε. Απόδειξη το ότι δε πήγε στο Χριστό και αυτοκτόνησε.

ΕΡ.5 Μπορεί η ψυχανάλυση να αντικαταστήσει την εξομολόγηση;

ΑΠ.: Όχι. Η ψυχανάλυση είναι μια μέθοδος της Ιατρικής, ενώ η εξομολόγηση είναι μυστήριο που μεταδίδει τη Θεία Χάρη. Άφεση μόνο διά του Μυστηρίου μπορεί να δοθεί.

Πηγή: Συζήτηση για το μυστήριο της μετανοίας – εξομολογήσεως, Περιοδικόν «Ο Όσιος Γρηγόριος», σελ. 77-78, Περίοδος Β΄, έτος 1983, αριθμ. 8, Έκδοσις Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

Η Φωτογραφία είναι από το Ημερολόγιο της Ιεράς Μονής Αγ. Νεκταρίου Τρίκορφο Φωκίδος

http://www.agiosnektarios-monastery.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις