Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΓΙΟΣ του Ραντονέζ

Πολλές φορές όταν ήταν στην έρημο τον επισκέπτονταν πολλά άγρια θηρία, αρκούδες και λύκοι που ούρλιαζαν όχι μόνο τη νύχτα αλλ’ ακόμη και τη μέρα. Στην αρχή, σαν άνθρωπος φοβόταν, αργότερα όμως μόλις έβλεπε τα θηρία άρχισε να προσεύχεται και με τη χάρη του Θεού τα θηρία αναχωρούσαν.

Μια αρκούδα, ιδιαίτερα, συνήθιζε να έρχεται τακτικά στον Όσιο. Βλέποντας ο Όσιος ότι το ζώο ερχόταν μόνο για να βρει λίγη τροφή, τοποθετούσε ένα μικρό κομμάτι ψωμί πάνω σ’ ένα κούτσουρο κι έτσι η αρκούδα έμαθε να έρχεται για το γεύμα που της είχε προετοιμαστεί.

Τον πρώτο καιρό ο Όσιος δεν είχε ποικιλία τροφών, παρά μόνο ψωμί και νερό απ’ την πηγή κι αυτά σε πολλή μικρή ποσότητα. Πολύ συχνά δεν υπήρχε ούτε ψωμί και τόσο ο Όσιος όσο και η αρκούδα έμεναν νηστικοί. Μερικές φορές ο Όσιος, για να μην απογοητεύσει την αρκούδα, της έδινε ακόμη και το μοναδικό του μερίδιο…

Όταν το Άγιο Πνεύμα κατοικήσει σ’ έναν άνθρωπο, όλα τα δημιουργήματα του υποτάσσονται, όπως συνέβαινε πριν την παρακοή και στον Αδάμ, όταν ζούσε μόνος του μέσα στον Παράδεισο κι όλη η κτίση υποτασσόταν σ’ αυτόν».

Δημοφιλείς αναρτήσεις